Over …
IJS, Frites en Snacks in Barger-Compascuum
In Barger-Compascuum – een klein dorp onder de rook van Emmen – is sinds 1958 een snackbar gevestigd. Nadat er in de beginjaren een aantal keren gedwongen verhuisd moest worden, bevind het verkooppunt zich vanaf eind jaren ‘60 op de hoek van de Postweg met de Jan Berendstraat.
Aan deze (patat)boede, -boetje, -tent werd na een totale verbouwing pas in 1983 de naam ‘De Luifel’ gegeven. Later omgedoopt in Fastfoodresto de Luifel.
Geboren op 5 april 1933, woont Piet Brijan in 1958 aan de Klaverstraat, is getrouwd en heeft één zoon. Piet werkt bij de Gruyter en Thomassen en Drijver, een blikfabriek gevestigd in Hoogeveen.
In het voorjaar van 1958 gaat Piet de uitdaging aan om met zelf voorgebakken frites en een beperkt assortiment snacks een snackbar te openen in Barger-Compascuum die alleen op de zaterdag en zondag enkele uren geopend is. Op de zaterdag opent hij pas ’s avonds na het eten om een uur of half zeven, op de zondag, ’s middags, zo rond half twee.
Deze snackbar is één van de eersten hier in de omgeving. Een houten gebouw, een kiosk doet dienst. Deze bevindt zich op de hoek van de Postweg met het Verl. Oosterdiep (voormalige Rabobank). Van deze snackbar bestaat maar één enkele foto die hierboven is afgebeeld.
Omdat de grond van de gemeente wordt gehuurd moet er in opdracht van hen na een aantal jaren worden verhuisd. Piet Brijan krijgt een plek aangewezen aan het Verl. Oosterdiep O.Z. Helaas bestaat er van deze snackbar geen enkele foto.
Dan komt het moment dat er in Barger-Compascuum een politiebureau voor de wijkagent moet komen, uitgerekend op de plaats van de snackbar en weer moet er in opdracht van de gemeente worden verhuisd. Met hulp van zijn vader bouwt Piet Brijan eind jaren ’60 de snackbar aan de Jan Berendstraat weer op.
In de beginjaren is het assortiment héél klein. Er worden een kroket, frikadel, braadworst, frites en frisdrank verkocht. De aardappels worden de eerste jaren thuis met de hand geschild en tot frites gesneden, waarna ze in een oven worden voorgebakken.
Maar het assortiment breidt zich verder uit; rookworst, halve kip en ijs. Wie kent nog de merken: Ligh-ijs, Okay-ijs en Caraco-ijs? Op een gegeven moment is het zelf voorbakken niet meer nodig en wordt de frites voorgebakken ingekocht.
Maar alles veranderd wanneer Piet op maandag 29 december 1975 onverwacht komt te overlijden, 42 jaar oud. Vrijdag 2 januari 1976 wordt hij begraven op de R.K. begraafplaats aan de Stikker te Barger-Compascuum.
Willy, op dat moment net 19 jaar, helpt dan al een aantal jaren mee in de snackbar. Na het overlijden van Piet maakt hij de middelbare school af, vindt administratief werk en zet in de weekenden de snackbar voort.